Kā pagatavot gardas un veselīgas piparkūkas?

Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūkām. Tomēr rodas jautājumi: cik daudz tās varam ēst un kā tās pagatavot pēc iespējas veselīgākas? Par to šajā rakstā.

Piparkūkas varam gan izcept paši, gan nopirkt veikalā. Gatavojot mīklu pašiem, var izvēlēties pēc iespējas labākas izejvielas, turpretim, pērkot gan mīklu, gan jau gatavas piparkūkas veikalā, svarīgi pievērst uzmanību sastāvam.

Klasiski piparkūku mīklā ir sviests, ūdens, cukurs, medus, sāls, soda, milti un garšvielas. Katrai saimniecei garšvielu sastāvs gan var atšķirties, taču visbiežāk tiek pievienotas krustnagliņas, pipari, koriandrs, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un kardamons. 

Ja pērc mīklu veikalā

Pērkot veikalā jau gatavu mīklu vai jau izceptas piparkūkas, sastāvs noteikti atšķirsies. Galvenais, kam jāpievērš uzmanība, – kādi tauki ir izmantoti mīklas pagatavošanā: sviests (kā tam vajadzētu būt) vai margarīns jeb augu tauki. 

Ja mīklas sastāvā ir augu tauki, tas nozīmē, ka, ēdot šādas piparkūkas, jūs un jūsu bērns uzņems transtaukskābes. Par transtaukskābju negatīvo iedarbību uz cilvēka organismu ir daudz runāts, taču galvenais – tās veicina iekaisīgas reakcijas organismā un provocē sirds asinsvadu un onkoloģisko slimību attīstību.

Vēl svarīgi būtu paraudzīties, cik daudz mīklai vai jau gatavām piparkūkām ir pievienotas palīgvielas: krāsvielas, emulgatori, stabilizatori, garšas pastiprinātāji. Labā un kvalitatīvā mīklā šīm piedevām nav jābūt! Tāpēc ieteikums dot priekšroku tiem ražotājiem, kas gatavo kvalitatīvu mīklu un gala produktu.

Arī glazūrai, ar ko dekorēt piparkūkas vai piparkūku mājiņas, vajadzētu izvēlēties dabīgas izejvielas – olas baltumu, cukuru un citrona sulu. Ja ir vēlme izkrāsot piparkūkas ar krāsainu glazūru, arī tai vajadzētu izraudzīties tikai dabīgas un nekaitīgas krāsvielas!

Galvenais, par ko jāatceras Ziemassvētku laikā, ir mērenība. Apēst divas trīs piparkūkas, piedzerot garšīgu, aromātisku tēju, tumšā vakarā – perfekti, taču notiesāt puspaku nenāks par labu ne mazajiem, ne lielajiem.

Piparkūku receptes 

Lai piparkūkas sanāktu īsteni gardas, mīklu ir jātaisa laicīgi – vislabāk mēnesi iepriekš.

Svarīgākās piparkūku garšvielas ir kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari, anīss, ingvers, krustnagliņa, muskatrieksts un koriandrs. Var pievienot arī citrona vai apelsīna miziņu.

Vegānās piparkūkas

Recepte vienkārši pagatavojama, cepumi būs ar patīkamu garšu un nebūs nemaz tik trausli, kā sākotnēji varētu iedomāties.

Nepieciešams:
150 g mandeļu miltu 
150 g samaltu dateļu 
120 g kokosa eļļas
110 ml kļavu vai bērzu sulas sīrupa 
1/2 tējk. cepamā pulvera 
130 g kviešu speltas miltu
2 ēdamk. piparkūku garšvielu maisījuma (malts) 

Pagatavošana:

Sajauc samaltas dateles ar mandeļu miltiem. Pievieno istabas temperatūrā turētu kokosa eļļu. Pievieno sīrupu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un maltām piparkūku garšvielām. Cītīgi izmīci mīklu. Ietin cepamajā papīrā vai plēvē un liec ledusskapī vismaz uz nakti. Ar piparkūku mīklu ir tā: jo ilgāku laiku tā stāv, jo vairāk garšu atraisās. Šai mīklai gan nevajadzētu stāvēt ilgāk par nedēļu, jo tajā esošās dateles var saskābt. 

Karsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Izrullē mīklu un izspied formiņas. Cep piparkūkas 10 minūtes, bet uzmani, lai nesadeg pārlieku, jo mandeļu milti ātrāk kļūst brūni. Atdzesē un izgaršo.

Muskovado piparkūkas

Šo piparkūku īpašā garša un kraukšķīgums slēpjas cukurā. 


Nepieciešams:
130 g sviesta
150 g tumšā muskovado cukura
100 g cukura un kukurūzu cietes sīrupa
2 ēdamk. piparkūku garšvielu
280 g speltas kviešu miltu
1 tējk. dzeramās sodas
1 vistu ola

Pagatavošana:

Katlā silda sviestu ar cukura sīrupu un muskovado cukuru. Kad cukurs izkusis, liec klāt miltus, bet tikai aptuveni 150 gramu, noplaucē mīklu.

Ļauj mīklai padzist, līdz vari to noturēt rokās.

Mīklai pievieno vienu olu, sijā un iemaisi atlikušos miltus un sodu. Mīklu ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē un atstāj vismaz uz nakti ledusskapī.

Piparkūkas cep 200 grādos 8–12 minūtes: jo plānākas un mazākas piparkūkas, jo īsāku laiku tās jātur. 

Pepperkakor”

Šīs tradicionālās zviedru piparkūkas ir ārkārtīgi trauslas un garšīgas. Recepte ir ļoti līdzīga mums zināmajai, taču tajā nav olu, bet ir pievienots ūdens.

Nepieciešams:
150 g sviesta
50 g tumšā cukura sīrupa
50 g gaišā cukura sīrupa
250 g brūnā cukura (niedru)
1 tējk. maltā kanēļa
1 tējk. maltā ingvera
1/2 tējk. maltā kardamona
100 ml ūdens
450 g kviešu miltu
1/2 tējk. sodas

Pagatavošana:

Katlā vāri sviestu, cukuru sīrupus, cukuru un ūdeni. Pievieno arī garšvielas. Kad cukurs izkusis pilnībā, ber klāt miltus ar sodu un, cītīgi maisot, plaucē mīklu. Mīklu atdzesē un ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē. Atstāj vismaz uz nakti ledusskapī.

Izrullē plānu mīklu un cep piparkūkas 200 grādos 5–8 minūtes, līdz tās ir viegli brūnas.

Cietās piparkūkas

Nepieciešams

400g medus;

200g cukura;

550g miltu;

100g sviesta;

2 olas;

2 tējkarotes spirta;

1 tējkarote cepamā pulvera.

10 krustnagliņas;

5 graudiņi kardamona;

1/2 tējkarotes kanēļa;

1 tējkarote ingvera;

1/2 tējkarotes sarīvēta muskatrieksta;

5 pipari;

1 tējkarote koriandra;

naža gals samaltu anīsa sēklu.

Pagatavošana:

Medu ar cukuru un sviestu uzvāri, verdošam pievieno pusi izsijātu miltu, spirtu, samaltas garšvielas un pamatīgi sakul.

Nedaudz atdzesētai mīklai pievieno sakultas olas, cepamo pulveri un pārējos miltus.

Mīklu samīci, noliec uz dienu vēsumā.

Nākamajā dienā plāni izveltnē, izspied cepumus, izmantojot formiņas, pārzied ar sakultu olu un cep mērenā siltumā.

Mīkstās piparkūkas

Nepieciešams

3 glāzes kviešu miltu;

2 glāzes cukura;

1 glāze skābā krējuma;

4 olas;

1 tējkarote cepamā pulvera;

2/3 no cieto piparkūku mīklā minēto gaŗšvielu daudzuma.

Pagatavošana:

1/2 glāzes cukura ar 1/2 glāzes ūdeni uzvāri, līdz cukurs izkūst un kļūst brūns.

Tad pievieno pārējo cukuru un karsē, līdz cukurs izkūst, pievieno garšvielas, miltus, krējumu, sakultas olas, cepamo pulveri.

Masu labi sakul, lej uz plāts 2 cm biezumā un cep mērenā siltumā. Kad gatavas, sagriez vēlamajos gabaliņos.

Medus piparkūkas ar rumu

Nepieciešams

500 g medus,

500 g cukura,

100 g riekstu vai mandeļu,

200 g sviesta,20 g ruma vai konjaka,

citrona vai apelsīna miziņas,

3 līdz 4 ēdamkarotes dedzinātā cukura,

1 ēdamkarote piparkūku garšvielu maisījuma,

2 tējkarotes sodas,

milti pēc vajadzības (apmēram 1 kg).

Pagatavošana:

Medu ar cukuru uzvāri, pieliec sviestu, garšvielas, sīki sakapātus riekstus vai mandeles, citrona miziņas, rumu vai konjaku, dedzināto cukuru un kopā ar sodu izsijātus miltus. Mīklu ātri samīca, ļauj nostāvēties.

Veltnē plānā kārtā un cep spiestas figūriņas.

Dedzinātā cukura pagatavošana: ņem pāris ēdamkarotes cukura un mazliet ūdens, karsē uz tīras pannas, līdz cukurs izkusis un kļuvis tumši brūns.

Par glazurām

Ja vēlies gatavot piparkūkas ar glazūrām, to var darīt divos veidos. Samaisi olu
baltumu ar pūdercukuru līdz biezai konsistencei. Ieteicams pievienot nedaudz citrona sulu, vai pat citronskābi, lai glazūra neliktos pārāk salda, taču atceries, ka cukura daudzums no tā nemainās.

Otra versija ir pūdercukuru sajaukt ar dažām pilēm citrona sulas. Šī būs šķidrāka glazūra un ilgāk būs jāgaida līdz tā sakalst. Glazūru krāsai vari izmantot krāsvielas – kaltēto ogu vai zaļumu pulveri.

Piparkūku galzūrai vari izmantot arī nedaudz pakausētu gan tumšo, piena vai balto šokolādi. To viegli ir iepildīt konditorijas maisiņā un zīmēt uz piparkūkām. Lai tā ātrāk sastingst, ieliec to ledusskapī. Glazūrām vari pārkaisīt kokosa skaidiņas, mandeļu strēmelītes vai šokolādes gabaliņus.

Gatavojot piparkūku mājiņu, glazūru var izmantot kā līmi.