Ko iesākt ar cidonijām?

Ko iesākt ar cidonijām?

Līdz ar citām rudens veltēm ienākušās arī cidonijas. Pareizāk gan būtu sacīt – henomeles jeb Japānas krūmcidonijas, bet ikdienā ar šo garo nosaukumu sevi neapgrūtinām. Cidonijas ir mūsu platuma grādu bagātība, jo nedz ziemeļu, nedz dienvidu apstākļi nav piemēroti, lai cidoniju labumi spētu izpausties visā pilnībā. Tieši pie mums augošās cidonijas ar savu smaržu, garšu un vērtību spēj ne tikai atveseļot, bet arī atjaunināt cilvēku. Svaigu cidoniju aromāts uzlabo noskaņojumu, kliedē nomāktu dvēseles stāvokli, samazina galvassāpes. To pašu dara arī cidonijās esošie vitamīni, citas vielas un ēteriskās eļļas, kas turklāt vēl uzlabo aknu un sirds darbību un darbojas kā līdzeklis pret iekaisumiem. Ko vēl labu mums dod cidonijas un ko no tām pagatavot – par to šajā rakstā.

Krūmcidonijas, kuras pieder pie Chaenomeles japonica sugas, jau kopš laikiem, kad Latvijā tās audzēja kā dekoratīvos krūmus apstādījumos, līdzīgi kā daudzās citās Eiropas valstīs sugu sāka nepareizi saukt par Japānas cidoniju. Šāds nosaukums izplatījās gan literatūrā (Cydonia japonica,), gan sadzīvē (cidonija). Vācijā tika lietots arī nosaukums Scheinquitte.

Laikā, kad cidonijas sāka audzēt augļu ražošanai jau plašākos stādījumos, lai saglabātu jau izplatīto nosaukumu, terminoloģijas komisija Chaenomeles augu ģintij deva latvisko nosaukumu – krūmcidonijas. Dažkārt tās mēdz dēvēt tieši pēc latīniskā nosaukuma – par henomelēm.

Veselīgās cidonijas

Cidonijas satur apmēram četras reizes vairāk C vitamīna nekā āboli, kurus gan uzturā lietojam krietni biežāk. Cidonijas bagātas arī ar pektīnvielām, kas ir viens no ogļhidrātu veidiem. Tas veicina gremošanu un citādi uzlabo vielmaiņu. 100 gramos cidoniju ir apmēram trīs līdz četri grami pektīnvielu.

Cidoniju smarža ir ļoti spēcīga, tādēļ tās nav vēlams glabāt kopā ar citiem augļiem un dārzeņiem, jo tie piesūksies ar cidoniju aromātu. Turpretī, ja vēlas, lai virtuve vai istaba patīkami smaržotu, cidonijas uz pāris dienām ieber dekoratīvos šķīvjos un noliek telpas centrā. 

Ja pietiek pacietības, izlobītās sēkliņas var savērt krellēs un nēsāt ap kaklu un rokām – arī tā izpaudīsies cidoniju veselīgā iedarbība.

Saulē un siltumā nobriedušas cidonijas ir uzkrājušas sevī arī gana daudz konservantu, lai, šķēlītēs sagrieztas un ar cukuru pārbērtas, varētu ledusskapī labi uzglabāties pat pusgadu.

Cidonijas ir bagātas ar:

  • C vitamīnu;
  • pektīnvielām;
  • skābēm un minerālvielām;
  • provitamīnu A;
  • B1, B2, E, PP vitamīniem;
  • cukuru;
  • organiskajām skābēm;
  • kāliju;
  • kalciju;
  • magniju;
  • fosforu;
  • nātriju;
  • dzelzi;
  • miecvielām.

Ko labu cidonijas dara organismam:

  • labvēlīgi iedarbojas uz psihi;
  • uzlabo garastāvokli un uzmundrina;
  • mazina galvassāpes;
  • uzlabo vielmaiņu;
  • samazina holesterīna līmeni;
  • stiprina asinsvadu sieniņas, palīdz uzsūkties dzelzim;
  • stiprina sirdi un palīdz aritmijas gadījumā;
  • palīdz pret mazasinību;
  • palīdz izvairīties no aknu un kuņģa saslimšanām;
  • pastiprina apetīti;
  • ārišķīgi kompresēs ārstē dzīstošas brūces;
  • novērš nepatīkamu mutes aromātu;
  • palīdz sliktas dūšas, vemšanas vai caurejas novēršanai;
  • palīdz pret zarnu iekaisumu jeb kolītu;
  • lieto arī sklerozes profilaksei un ārstēšanai.

Cidoniju lapas

Pazemina asinsspiedienu, nostiprina asinsvadu sieniņas, aizkavē bronhiālās astmas lēkmes. Augļos un lapās esošajām miecvielām piemīt antibakteriāla īpašība.

Cidoniju sula

Sula palīdz spēcīgas aizdusas, asiņu atkrēpošanas, asiņošanas, elpošanas ceļu saslimšanu gadījumos. Sulu ieteicams lietot, lai ārstētu vai vismaz mazinātu mazasinību. Sulai piemīt vispārspēcinoša, urīndzenoša, savelkoša un antiseptiska īpašība.

Kā labāk apieties ar cidonijām?

Cidonijas ir visai cietas, tādēļ ieteicams vispirms ar lielu, asu nazi sagriezt četrās daļās, pēc tam ar mazu virtuves nazīti vai speciālu augļu nazīti sagriezt sīkāk.

Sēklu izņemšanai var izmantot arī karoti ar spicu galu un asām malām.

Cidoniju sulu mazās porcijās var arī iesaldēt. To ielej mazos trauciņos vai pat ledus kubiņu saldēšanai paredzētajā traukā un sasaldē.

Ja paredzēts sagriezt šķēlītēs lielāku daudzumu cidoniju, nepieciešams ļoti ass nazis, savukārt rokās ieteicams uzvilkt gumijas cimdus, jo skābā sula ietekmē ādu.

Kā ilgāk saglabāt cidoniju labumu? Pagatavo cidoniju biezeni un sīrupu!

Cidoniju biezenis

Cidoniju biezenis ir universāls produkts. To var izmantot gan saldo ēdienu un dažādu mērču – arī pikantu – gatavošanā, gan kūku un cepumu cepšanā, gan kā piedevu sāļiem ēdieniem.

2 kg cidoniju

2 l ūdens

100–200 g cukura

1. Cidonijām nomizo ļoti plānu miziņu, sagriez tās četrās daļās vai sīkākās šķēlītēs, ieber aukstā ūdenī un liec uz uguns. Kad ūdens sāk vārīties, iemaisi cukuru. Uz lēnas uguns sautē, līdz cidonijas kļūst mīkstas.

2. Sablendē un vēlreiz uzvāri. Karstu pildi burkās un aizvāko.

Cidoniju sīrups

Atkarībā no cidoniju sulīguma sīrupa veidošanās var ilgt arī vairākas dienas. Vēlams cidonijas ne tikai sakratīt, bet arī apmaisīt, tad process notiks straujāk.

1,2 kg cidoniju

1,2 kg cukura

1. Cidonijas sagriez četrās daļās, iztīri sēklas un mīkstumu sagriez plānās šķēlītēs. Ber bļodā kārtām ar cukuru, lai virspusē arī būtu cukura kārta. Atstāj vismaz uz diennakti, lai cukurs izkūst un veidojas sīrups. Ik pa laikam bļodu sakrata.

2. Sīrupu izkās caur marlīti vai smalku sietiņu un pildi burkās vai pudelēs. Aukstā pagrabā vai ledusskapī sīrups labi uzglabājas bez karsēšanas, taču, ja gribas lielāku drošību, ka sīrups nesabojāsies, to vai nu pirms iepildīšanas uzkarsē vai arī pēc tam pasterizē. 

Der zināt:

* Spiežot ābolu, bumbieru, burkānu vai ķirbju sulu, ieteicams pievienot arī kādu cidoniju, un sula bagātināsies ar jaunu garšas niansi.

* Svaigu cidoniju šķēlītes var pievienot tējai citrona vietā. Arī citrona ūdens cienītāji var dažādībai gatavot cidoniju ūdeni.

* Svaigu cidoniju sulu var izmantot gaļas marinēšanai pirms cepšanas cepeškrāsnī vai grilēšanas.

* Gatavojot jebkuru augļu kompotu, tam var pielikt dažas cidoniju šķēlītes.

* Cidonijas var pievienot ķirbju salātiem.

* Tautas recepte vitamīnu un enerģijas uzņemšanai: izspiež sulu no trim cidonijām, pievieno trīs ēdamkarotes medus. Ēd pa tējkarotītei 2 – 3 reizes dienā.

* Cidonijas var izmantot arī skaistumkopšanā. Dažas cidonijas tvaicē mīkstas, izberž caur sietiņu un izmanto maskām taukainai ādai. Normālai ādai cidoniju masu iesaka sajaukt ar olas dzeltenumu.