Veselīgais ingvers

Ingvers ir lielisks dabas produkts, kas vienlīdz labi noder gan ēdienu garšas uzlabošanai, gan arī ārstnieciskiem un profilaktiskiem nolūkiem. Aukstajā gadalaikā tas labi noderēs, lai mazinātu augšējo elpceļu iekaisumus un stiprinātu imunitāti. Šajā rakstā uzzināsiet, kas vēl mūsu veselībai noderīgs atrodams ingverā.

Ingvers cēlies Āzijas dienvidos, tas ir subtropu un tropu klimatu mīlošs augs. Visvairāk ingveru audzē Indijā, Ķīnā, Indonēzijā, Nepālā, Malaizijā, Bangladešā, Japānā, Taizemē, Filipīnās, Šrilankā. Uz Eiropu atceļojis jau viduslaikos un kopš senatnes kļuvis iecienīts kulinārijā. Ingvers kā garšviela un dabiskās medicīnas līdzeklis zināms vairāk nekā 2000 gadus. Tiek uzskatīts, ka pirmo reizi tas minēts senajos ķīniešu rakstos, īpaši domātāja, filozofa un skolotāja  Konfūcija radītajos darbos. Sanskritā ingvera nosaukums – vishvabhesadzh tulkojumā nozīmē universālas zāles.

Ingvers var palīdzēt uzlabot atmiņu, palīdz izvadīt no organisma toksīnus, šķidrina asinis, kā rezulātā pazeminās arteriālais spiediens un samazinās holesterīna līmenis. Tāpat ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Tajā ir vitamīnu A, C, B1, B2, magnijs, fosfors, dzelzs, kalcijs, nātrijs, cinks un kālijs. Šī kombinācija padara ingveru par brīnišķīgu palīgu cīņā ar saaukstēšanos un gripu, īpaši, kad ārā ir sals.

Ēdienu pagatavošanā ingvers lieliski sader ar jūras veltēm, aitas gaļu un dārzeņiem, taču jāatceras, ka to nepieciešams pievienot pavisam nedaudz – tas ēdienam dod asu garšu. Ingveru kā garšvielu var lietot gan kaltētu, gan svaigu, pierīvējot maltītes pagatavošanas laikā.

Iestādīt nav grūti

Ingveru itin viegli ir arī izaudzēt. Jau veikalā vai tad, kad ingvers ilgāku laiku pastāvējis mājās siltā telpā, varam redzēt, ka no grubuļainās saknes vietu vietām izspraucas droši, zaļi asniņi.

Ingvera sakni, kam izdīguši asni, var visu vienā gabalā stādīt puķpodā vai arī sadalīt gabaliņos pa posmiem, virs kuriem ir asniņi, un stādīt katru atsevišķi. Šādi var gan izmēģināt savu zaļo īkšķīšu spēku un īsināt laiku ziemas sezonā, kad dārzkopja gars nespēj nosēdēt mierā, bet ārā īsti nav, kur rosīties, gan tiešām tikt pie ingvera ražas. Ja gribat ingveru uzturā lietot daudz, ērtāk un lētāk būs to iegādāties veikalā, taču pašu audzēts eksperiments ir ar papildu pozitīvo “garšu”, protams.

Ja paveiksies, arī uzziedēs

Tātad saknes gabalu ar asnu iedēsta podiņā ar ēdamajiem augiem paredzētu augsni, kas ir irdena, ne pārāk skāba, bet barības vielām bagāta un mitra. Virs puķpodiņa pārvelk pārtikas plēvi, radot tādu kā siltumnīcu. Jāatceras, ka augam mepieciešams daudz gaismas. Tāpēc novietojiet ingvera dēstu uz palodzes, kur tam maksimāli piekļūst dienasgaisma. Tiešos saules staros gan likt nevajag – tas neattiecas uz vēso ziemas sauli, tā augu pārkarsēt vai apdedzināt nespēs, gluži otrādi, nāks tikai par labu.

Kad asns izdīdzis un izaudzis līdz plēves jumtiņam, plēvi ņem nost. Ingveru regulāri laista, taču nedrīkst pārcensties – sakne var nopūt.

Augam ir laksti ar glītām, gludām, spīdīgām lapām, un tas zied ar baltiem, dekoratīviem ziediem. Austrumos ingvera lakstus un ziedus mēdz izmantot arī dekoratīvu kompozīciju veidošanai. Ja jums izdodas pie šādas ražas tikt un nav žēl, izmēģiniet arī savas florista prasmes un pārsteidziet kādu tuvinieku ar ne tik bieži redzētu ziedu!

Kad ziedi noziedējuši, laksti sadzeltē un nokrīt. Tad skaidrs, ka pienācis laiks novākt ražu. Nu gluži vai tāpat kā kartupeļiem! Tad rociet saknes ārā, ēdiet, dzeriet un sāciet ciklu no jauna, ja ir iepaticies.

Palīdz pret daudzām nopietnām kaitēm

Nu jau vairākus gadus arī pie mums ierasts ārstēt saaukstēšanos, dzerot ingvera, citronu un medus tēju. Speciālisti uzsver, ka ingvers ir lielisks imūnsistēmas uzlabotājs un ir īpaši noderīgs  pret saaukstēšanos un gripu. Svaigā ingverā esošās bioaktīvās vielas var palīdzēt samazināt infekciju attīstīšanās risku, tāpat šī garšauga ekstrakts var kavēt dažāda veida baktēriju augšanu un izplatīšanos. Speciālisti ir pierādījuši, ka tas ir ļoti efektīvs līdzeklis pret mutes dobuma dzīvo organismu grupām, kas saistītas ar iekaisīgu smaganu slimību veidošanos, piemēram, gingivītu un periodontītu. Svaiga šī sakne var būt arī efektīvs līdzeklis pret respiratori sincitiālo vīrusu (RSV), kas ir daudzu infekciozu elpceļu slimību cēlonis. Zināms, ka ingvera tēja lieliski palīdz ārstēt klepu.

Tomēr izrādās, ingvers var palīdzēt arī pret daudz nopietnākām slimībām. Piemēram, Mičiganas universitātē veikts pētījums pierādījis, ka ingvera saknes lietošana uzturā, mēneša laikā samazinājusi pacientiem iekaisumu resnajā zarnā un tā izraisītājus, kas savukārt mazinājis iespējamību saslimt ar kolorektālo vēzi.

Zināms, ka lai ārstētu vēderdarbības problēmas, senie grieķi ēda ingveru, ietinot to maizē. Šī garšviela atvieglo hroniskus gremošanas traucējumus jeb dispepsiju – kas ir pastāvīgas vai periodiskas centrālas sāpes vai diskomforts vēdera augšdaļā. Ir pierādīts, ka ingvers palīdz paātrināt kuņģa iztukšošanos, jo šī procesa kavēšanās visbiežāk ir dažādu kuņģa darbības traucējumu rašanās cēlonis. Kāds pētījums, kurā piedalījās 24 veseli indivīdi, kuri pirms brokastīm uzņēma 1, 2 g ingvera pulvera, pierādīja, ka šis process paātrinājās par 50%. Tāpat ir zināma ingvera labvēlīgā ietekme uz kuņģa čūlas ārstēšanu. Nesen Indijas zinātnieku veiktā izpētē atklāts, ka šīs eksotiskās garšvielas ietekme uz kuņģa un zarna trakta veselību var būt pat 6 – 8 reizes lielāka nekā ļoti plaši izmantotiem medikamentiem. Šim garšaugam piemīt zarnas nomierinošas īpašības, kas novērš vēdera uzpūšanos un diskomfortu šajā zonā. 

Tāpat Džordžijas universitātē veikts pētījums parādījis, ka brīvprātīgajiem, ik dienas lietojot uzturā ingveru kā dabīgu uztura bagātinātāju, mazinājušās sportošanas izraisītas muskuļu sāpes par 25%. Jāpiebilst, ka pētnieki arī noskaidroja, ka ingvera karsēšana, nepalielināja šo efektu.

Ir pierādīts, ka ingvera lietošana palīdz uzveikt osteoartrītu jeb slimību, kuras rezultātā tiek bojāti visi locītavas audi: skrimslis, kaulu virsmas, locītavas kapsula un to pārklājošā plēvīte jeb sinovijs, kā arī saites un muskuļi. Ingverā esošās aktīvās vielas palīdz novērst locītavu sāpes un stīvumu. Kāds pētījums pierāda, ka šī garšauga ekstrakts mazina sāpes, kas nodrošina, ka ar šo slimību sasirgušajiem ir mazāk jālieto pretsāpju medikamenti. Tāpat ir atklāts, ka ārīga ingvera, mastikas, kanēļa un sezama eļļas kombinācijas komprese var samazināt sāpes un stīvumu locītavās.

Tāpat ingvers palīdzot pret sliktu dūšu pacientiem, kam jāpārcieš ķīmijterapija. Izrādās, ka ingvers kā uztura bagātinātājs var samazināt ķīmijterapijas izraisīto nelabumu un vemšanu pat par 40 %. Tā kā aptuveni 70% no cilvēkiem, kas iziet ķīmijterapiju, cieš no sliktas dūšas, tas ir ļoti būtisks atklājums. Protams, nelabumu var kontrolēt arī ar ķīmiskiem medikamentiem, bet, tā kā cilvēks jau tā saņem lielu ķīmisku vielu devu, iespēja tikt galā ar vemšanu, izmantojot dabīgus produktus, ir nozīmīga.

Vēl pētījumi rāda, ka ingvera pulvera šķīdums iznīcināja visas olnīcu vēža skartās šūnas visos veiktajos testos. Pamatojoties uz šiem pētījumiem Mičiganas Universitātē pat izstrādāts medikaments, kas balstās palīdz mazināt vēža šūnu rezistenci pret pretvēža medikamentiem.

Ingvers tiek izmantots arī astmas simptomu ārstēšanā, jo tas palīdz atslābināt gludos elpceļu muskuļus.

Savukārt, ja lietojat pretsāpju vai pretdrudža medikamentus, kas satur paracetamolu, tie var izraisīt aknu bojājumus. Izrādās, ka šo nelabvēlīgo efektu novērst varētu palīdzēt ingvers. Šis efekts gan pašlaik vēl tiek pētīts Ēģiptes Nacionālajā izpētes centrā.

Savukārt tas, ka ingvera ekstrakts palīdz normalizēt asinsspiedienu gan jau ir pierādīts. Tāpat pierādīts, ka, lietojot ingveru vai to saturošus uztura bagātinātājus, ievērojami mazinās menstruāciju sāpes. 

Daudzi pētījumi ir pieradījuši, ka antioksidanti un bioloģiski aktīvie savienojumi, kas atrodami ingverā, var nomākt iekaisuma procesus smadzenēs. Tāpat zinātniekiem ir pierādījumi, ka šī garšauga ekstrakts var tiešā mērā uzlabot smadzeņu darbību, paaugstinot pusmūža cilvēku reakcijas laiku un īstermiņa atmiņu. Speciālisti uzsver, ka ingvers var aizsargāt ar vecumu saistītos smadzeņu funkciju samazināšanās procesus.  

Iespējams, ka ingvera pulveris var efektīvi palīdzēt samazināt arī migrēnas izraisītas galvassāpes, vismaz tā rāda vairāki pētījumi.

Ja vēlies atbrīvoties no dažādām kaitīgām un nevēlamām vielām savā organismā, lieto ingveru! Ar lieliskajām antioksidanta īpašībām, šis garšaugs lieliski veicina veselīgu svīšanas procesu, kas palīdz organismam atbrīvoties no visa liekā.

Var arī kaitēt

Protams, nevajadzētu cerēt, ka ingvers atrisinās visas veselības problēmas. Nepareizi lietots, tas var izraisīt arī veselības problēmas, piemēram, tiem, kas lieto asinis šķidrinošus medikamentus, kā aspirīnu sirds slimniekiem. Šādos gadījumos būtu vērts konsultēties ar ārstu. 

Diemžēl dažiem cilvēkiem ingvers var izraisīt arī caureju, grēmas, vēdersāpes un kairināt mutes gļotādu.

Vairumam cilvēku ingvers nekādas blakusparādības neizraisīs, taču īpaša uzmanība būtu jāpievērš grūtniecēm un ar krūti barojošām māmiņām, kā tas ir ar teju jebkuru produktu attiecīgajā dzīves posmā. Tiem, kas lieto asinsreci veicinošus preparātus, arī nevajadzētu pārspīlēt ar ingvera daudzumu uzturā, jo tas var palielināt asiņošanas risku.

Diabēta pacientiem jāņem vērā tas, ka ingvers var pazemināt glikozes līmeni asinīs, tāpēc ir jāseko līdzi insulīna devām. Tāpat ingvers var arī iedarboties ar medikamentiem, kas paredzēti asinsspiediena samazināšanai. Krūze ingvera tējas noteikti nekādu skādi nenodarīs, taču, ja no ingvera tiek spiesta sula, ko atšķaida ar citām sulām, vai arī tiek lietoti ingvera pulveri vai ekstraktu saturoši uztura bagātinātāji, tad gan augstāk minētie brīdinājumi ir jāņem vērā.

Vadoties pēc pētījumiem, pieaugušajiem dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par četriem gramiem ingvera saknes, bet tā kā, gatavojot tējas, pašu sakni visbiežāk neapēd, krūzes tējas lielākai daļai cilvēku nekaitēs.

Ingvera tēja

Tējas pagatavošanai (2–4 tases) ņem pusīkšķa garuma saknes gabaliņu, nomizo un sasmalcini. Pievieno vairākus zariņus svaigas piparmētras, pāris šķēlīšu citrona un mazliet citrona sulas, dažas dzērvenes un kanēļa standziņu. Samaisi un aplej ar verdošu ūdeni. Kad tēja ievilkusies, lej tasēs un pievieno medu.

Ābolu smūtijs ar ingveru

Sastāvdaļas:

2 āboli

1 banāns

½ gurķis

10 g ingvera sakne

240 ml ūdens

Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.

Ābolus nomizo un izgriež serdes, banānus sagriež palielos gabaliņos.

Gurķi nomizo un sagriež kubiņos.

Nomizo arī ingvera sakni un smalki sakapā.

Visu liek blendera krūzē, pievieno 240 ml ūdens un sakuļ.

Cūkgaļas fileja ingvera, medus un alus marinādē ar vārītām cūku pupām un ceptām gailenēm 

Sastāvdaļas:

4 gab. cūkgaļas fileja

400 g cūku pupas

500 g gailenes

150 g sviests

100 g dzērvenes

100 g brūklenes

4 gab. rozmarīna zariņi

Marinādei:

150 g ingvers, sarīvēts

300 g griķu medus

500 ml Lielvārdes Gaišais alus

pēc garšas sāls

pēc garšas melnie pipari, malti

Sajauc visas marinādes sastāvdaļas. Pārlej filejas ar marinādi, samaisa un liek ledusskapī uz 2 stundām.

Noskalo cūku pupas, pārlej tās ar ūdeni, pievieno sāli un vāra aptuveni 40 minūtes, līdz pupas ir mīkstas.

Gailenes notīra, noskalo un nosusina. Pannā izkausē sviestu un apcep gailenes 5 – 7 minūtes.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izklāj cepamo veidni ar cepamo papīru.

Filejas liek veidnē un cep krāsnī 6 – 8 minūtes.

Ēdienu pasniedz, blakus filejām izkārtojot cūku pupas un gailenēm. Dekorē ar ogām un rozmarīna zariņu.

Ingvera pretklepus sīrups

Sastāvdaļas:

250 ml ūdens

½ glāzes cukura

1 ēd.k. ingvera sulas

Pagatavošana:  Ūdenim pievieno cukuru un ingveru, vāra līdz sīrupa konsistencei. Tad pievieno naža galu sarīvēta muskatrieksta.

Noderīgi:

  • Iegādājoties šo garšaugu, raugi, lai sakne ir stingra un nav savītusi;
  • Neaizmirstiet arī par sīpolu ietekmi uz veselību;
  • Kaltētam ingveram ir izteiktāka garša nekā svaigam garšaugam;
  • Kaltētu ingveru ieteicams uzglabāt ne ilgāk par gadu;
  • Svaigu šo garšaugu vislabāk turēt ledusskapī, ko ieteicams izlietot mēneša laikā;
  • Neēd to vakaros, jo ingvers paaugstina enerģiju un sniedz možumu.